Levensechte woordenschat excursie

Maandagmorgen praten we in groep 3 over het afgelopen weekend. Meester Niels verteld dat hij gisteren tijdens de kerkdienst op het orgel heeft gespeeld.

Juf Susanne vraagt wie er een idee heeft wat een orgel is. Een aantal kinderen steken hun vinger op en antwoorden:

‘jazeker dat is een orkest’ en  ‘ja meester dat is toch met trompetten en zo’

We kijken een stuk van een Klokhuis uitzending waarin wordt uitgelegd wat is een orgel is en hoe werkt het?   Na het zien van een deel van de uitzending, blijkt een orgel inderdaad met instrumenten te maken te hebben.

Ze noemen een orgel namelijk de ‘Koning der instrumenten’

 

We mogen naar binnen!

Na een tijdje komt meester Niels met de sleutels van de ‘st. Willibrorduskerk,’ vlakbij school, de klas binnen. De koster was gelukkig thuis en omdat meester Niels ook regelmatig in de kerk speelt, mag hij het orgel laten zien. Via de achterkant van het orgel komen we langs de moter. ‘Ow meester dat is toch een soort wiel dat ronddraait waardoor er wind het orgel wordt ingeblazen?’

 

Broodtrommels met orgelpijpen

Veel klasgenoten blijken een broodtrommel te gebruiken. Eigenlijk blaast de moter wind in allemaal broodtrommels in de orgelkast.   Bij een orgel noem je dat een windlade. In elke brooddoos of windlade staan dezelfde soort pijpen bij elkaar. Alle pijpen die als een trompet klinken, staan in een windlade bij elkaar en noem je een register.

Door de registerknop van het register uit te trekken en meester Niels op het klavier speelt, hoor je de trompetpijpen klinken.

 

Klas vol organisten

Aan de voorkant van het orgel past iedereen op de stoelen van het koor, vlakbij het orgel.

Na de uitleg over het orgel, waarbij meester Niels alles laat horen, mogen alle kinderen voorzichtig een stuk spelen.

Ook een register naar keuze mogen ze  in- en uittrekken. We horen trompetten, violen, fluiten.

De klas blijkt vol organisten te zitten, zelfs juf Suus speelt met twee handen op het klavier en met haar voeten op het pedaal.

 

Heel erg bedankt!

Super dat we dankzij de koster naar het orgel konden kijken, dankzij hem maakten we een levensechte woordenschat excursie.

De meester brengt hem onze muzikale post: heel erg bedankt koster!

Comments are closed.